Het groene vinkje van Kabelkeur

Door yousql op zondag 16 april 2017 10:11 - Reacties (18)
Categorie: ict, Views: 4.754

Het groene vinkje van Unilever Kabelkeur. Zin of onzin?

Vroeger hadden we het liefst allemaal een gouden kabel van 100 euro per meter, achter onze versterker. En een Kabel met een 100HZ filter achter onze nieuw tv. Later kwamen de kant en klare home cinema setjes, geleverd met audiokabels die niet veel dikker waren dan een mensenhaar. Oke ik geef toe, het klonk vaak voor geen meter, maar dat zat hem volgens mij niet in de kabels.

Later kregen we apparatuur met HDMI, En toen moesten we opeens weer HDMI kabels hebben van 50 tot 120 euro. Want 1080p zou nooit door een goedkopere HDMI kabel kunnen gaan. Aldus bijvoorbeeld RAFF audio. Het is digitaal dat wil zeggen dat het WEL of NIET werkt. Iemand ooit minder mooi beeld gezien door een slechte HDMI kabel?

En dan hebben we nu kabelkeur.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik wel geloof, dat er goedkope kabels op de markt zijn. Van iets mindere kwaliteit. En splitters die misschien niet zo goed afgeschermd zijn. En misschien in het centrum van sommige drukke steden kunnen gaan storen.

Maar. Waarom zijn er zo weinig fabrikanten die kabels produceren met dit logo? Waarom een kabel moet dit logo, drie keer meer dan een andere kabel kosten? Als ik een kabel koop met het kabel keur logo. Betaal ik dan voor de kabel, of voor het logo? Waar moet een kabel aan voldoen om dit logo te kunnen krijgen? Moet een fabrikant een zooi geld betalen om het logo er op te kunnen krijgen? Verdiend ziggo aan dit logo?

Volgens ziggo, en moderators of het forum, gaat het vooral om de afscherming van de kabel. Maar waarom verdiend bijvoorbeeld deze kabel met viervoudig afscherming dan niet het logo. En deze kabel met drievoudige afscherming weer wel?

Als ik iets koop wat duurder is, Moet het mij ook wel duidelijk zijn waarom het duurder is.

Het logo lijkt mij meer bangmakerij en marketing, dan een goed keurmerk. Ik ben benieuwd wat jullie mening er over is?

Even voor de duidelijkheid, ik heb zakelijk niks met kabels te maken. ik ben gewoon een consument.

Volgende: Oosterse wijsheid 05-'16 Oosterse wijsheid

Reacties


Door Tweakers user McKaamos, zondag 16 april 2017 11:08

Even afgaand op de quote dat een HDMI kabel wel of niet werkt, dus geen grijs gebied kent.
Voor korte afstanden klopt dat in de regel, ja. Vaak is het dan een gevalletje wel of niet, zelfs als de afscherming beroerd is.
Dat zegt alleen niet dat het onmogelijk is dat je een grijs gebied hebt. Wanneer een digitale verbinding storing ondervindt, kunnen er bitjes omvallen. Als de verstoring slechts matig is, kan dit worden tegengegaan met ECC bits (of andere foutcorrectie technieken). Wordt de verstoring teveel, dan helpt ECC niet voldoende en kan je last krijgen vam flikkerend beeld (frames die wegvallen) of je krijgt b.v. last van regenboogkleurige vlakken en artefacts die nog het meest lijken op zeer zware JPEG compressie.

Again, op korte kabels komt het bijna niet voor omdat er gewoon niet voldoende kabel oppervlakte is om genoeg storing te vangen. Daar door is het grijze gebied erg klein.
Echter, als de kabel langer is, wordt dat grijze gebied ook evenredig groter en maak je meer kans op flikkeren/artefacts.

Dus heeft zo'n keurmerk zin? Dat ligt aan de toepassing. Als je je kabel in een dikke bundel met legio andere kabels wil leggen, bijvoorbeeld. Of als je een grotere afstand moet overbruggen. Denk aan een 15meter HDMI kabel van je PC naar een TV.

Voor de korte afstandjes, van b.v. een DVB decoder of game console naar je TV (<2M), doet een kabel met keurmerk eigenlijk niet zoveel en zijn er genoeg kabels te vinden die afdoende zijn afgeschermd voor dat doeleinde. De 2euro kabels van de Action zijn bijvoorbeeld prima. Ze zijn kort en het grijze gebied is dermate klein bij die afstand dat het in de praktijk eigenlijk altijd een wel-of-niet situatie is.

Needless to say, doet een duurdere kabel verder niks voor de beeldkwaliteit als je al een werkende goedkope kabel hebt. Vanaf het punt dat het werkt, is er geen winst meer te behalen.

Door Tweakers user solidous, zondag 16 april 2017 12:14

Vanwege dit:

nieuws: Sommige cat5e-kabels halen gigabitsnelheden niet door materiaal

Dit truukje/schandaal wordt niet alleen in cat kabels toegpast, maar ook in ander kabels.

Problemen die je vaak ziet zijn kabelbreuk: door te vaak oprollen of te scherpe hoeken buigen. Degradatie over een bepaalde tijd. Wat je vaak hoort is, "Ik krijg opeens geen beeld meer. Het heeft al maanden gewerkt."
De meeste oplossing die je dan aangeboden krijgt is, "Heb je een ander kabel geprobeerd, (van een ander merk)?"

Ik koop liever kabels van een betaalbaar merk zoals Belkin, het hoeft geen extreem dure merk te zijn zoals Monster, dit is wel een beetje overkill voor een gemiddeld consument.

Ik ben zelf wel een voorstander van keurmerk, dan kan ik makkelijker garantie claimen en er is ook toezicht. Er wordt tenminste gecontroleerd of het materiaal daadwerkelijk 100% van koper is, als de fabrikant dit claimt.

Bijv hdmi kabels (ruwe schatting uit mijn hoofd):
no-name: tot 5 euro
C-merk: Gembird: 5-10 euro
B-merk: Belkin: 10-20 euro
A-merk: Monster: 80-100 euro

Belkin kan oplopen tot 4x zo duur in vergelijking met no-name, is dit echt te veel gevraagd? Er moet toch ook brood op de plank komen voor de winkeliers. Ik zal zeggen koop op z'n minst een Gembird en laat no-name links liggen.

Bij een no-name is het russische roulette wat je krijgt (is het wel of niet 100% van koper). Op korte termijn werkt het zodat je niet gaat zeuren, maar op lange termijn....te veel moeite om garantie te claimen voor die paar euro (maar het afvalberg van slechte kabels groeit wel sneller).

Door Tweakers user vanaalten, zondag 16 april 2017 12:58

Een keurmerk geeft meer zekerheid dat iets WEL werkt. Een kabel zonder keurmerk kan ook prima zijn, maar je mist de zekerheid. Da's alles.

En waarschijnlijk moet je als kabelfabrikant, als je dat keurmerk wil voeren, de kwaliteit van je product aantonen (dan wel laten testen) voor je dat keurmerk mag gebruiken. En zeer waarschijnlijk nog afdragen aan de keurmerk-organisatie.

Dus dat is het denk ik: als je een goed produkt op de markt zet, kost het je extra geld als je dat keurmerk op de verpakking wil zetten. Heb je dat niet nodig, bijvoorbeeld omdat je toch al genoeg verkoopt, dan stop je dat extra geld in eigen zak (maar wordt je produkt er niet slechter van).

Ofwel, heb je geen verstand van kabels, dan zou ik zo'n keurmerk-kabel aanraden. Heb je er wel verstand van, dan zoek je de goedkoopste uit die dik genoeg is, afscherming heeft, degelijke connectors heeft, enzovoort.

Door Tweakers user McKaamos, zondag 16 april 2017 13:09

Ik ben het zeker met je eens dat CCA (Copper Clad Aluminium of zelfs vol aluminium) kabels niet optimaal zijn.

Draadbreuk is een risico als het een kabel is die je met enige regelmaat verplaatst.
De elektrische eigenschappen er van zijn ook sub-optimaal.

Dat gezegd hebbende, is het niet een en al horror, zoals men vaak wil voorspiegelen.
Ja, het voldoet niet aan de standaard. Maar dat betekent niet dat zo'n kabel geen toepassing heeft.
In statische toepassingen (dus apparatuur die je 1 keer plaatst en daarna niet meer verplaatst) kan zo'n kabel prima jaren lang goed werken.
Dat de elektrische eigenschappen sub-par zijn, betekent lang niet altijd dat de kabel ook daadwerkelijk beroerd signaal transporteert. Over korte afstanden is het helemaal niet zo dramatisch. Je kan er alleen niet zo'n grote afstand mee overbruggen als met vol koper (CU) kabels.

Dat is iets wat je in je achterhoofd moet houden als je CCA kabels koopt.
Voor statische toepassingen en korte afstanden is het prima.
Zodra de afstand groter wordt of er beweging in moet zitten (b.v. TV op een zwenkende muurbeugel of een console die je vaak verplaatst), dan is het raadzaam om een duurdere kabel te kopen.

Typisch voorbeeld waar voor ik géén CCA kabel zou kopen, is voor een laptop.
Vaak inpluggen en loskoppelen, kabel hangt losjes over tafel, moet soms in een rare hoek aan de zijkant van de laptop ingeplugd zijn.

[Reactie gewijzigd op zondag 16 april 2017 13:11]


Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 16 april 2017 16:01

Ach, het maakt allemaal weinig uit, vooral als je van plan bent een kabel ergens stil te laten liggen.

Ik gebruik al meer dan een jaar 5 meter HDMI van iets van 12 euro. Doet het perfect. Niks geen carbon outerlayer, gold plated connectors en diamanten ruisonderdrukking. Gewoon bitjes pompen door een kabeltje. That's it.

Door Tweakers user eltweako, zondag 16 april 2017 17:54

Kabelkeur maakt het voornamelijk makkelijk voor de consument.
Ja er zijn prima kabels te koop zonder keurmerk welke in sommige gevallen zelfs nog beter zijn dan die met keurmerk. Maar hoe weet de gemiddelde consument wat goed en wat slecht is?

Dat er op de verpakking staat dat iets vierdubbel afgeschermd is betekend niet dat deze kabel beter afgeschermd is dan een kabel die driedubbel afgeschermd is. De vraag is namelijk, afgeschermd met wat?
Bij een digitaal signaal zoals HDMI maakt het niet bijster veel uit, het werkt of het werkt niet. Maar bij een analoog signaal zoals Coax, daar wil je zo min mogelijk storing en dus een kabel van goede kwaliteit met fatsoenlijke afscherming.

Voordeel van kabelkeur is dat als de consument een kabel pakt met kabelkeur hij/zij zeker een goede kabel heeft.

Door Tweakers user Stokbrood, zondag 16 april 2017 19:15

Over een andere kabel gesproken, ik kom vaak bij mensen waar de tv moeilijk doet. Dan heb ik het over haperend beeld enzo.

Kijk je dan naar de kabel en dan kom je er vaak achter dat er hoekietoekie CAI kabel gebruikt is.

Vervang je het dan door Hirschmann of Technetix (met kabelkeur) en fatsoenlijke connectors dan werkt het opeens wel. Men is dan verbaasd want de kabel ziet er exact hetzelfde uit (het is allebei wit....?) Van de prijs schrikken ze dan, een goeie coax 12 kan snel ¤1.20 per meter kosten. Vooral sinds de komst van de Horizon van Ziggo merk ik in mijn klantenkring veel problemen met kabels of versterkers (goedkope versterkers hebben vaak geen retour).

TLDR; als mensen vaker zouden kijken naar het kabelkeur logo zouden veel problemen voorkomen zijn, van de andere kant, die problemen leveren mij wel geld op natuurlijk.

Door Tweakers user Wildfire, zondag 16 april 2017 20:58

Jeroenneman schreef op zondag 16 april 2017 @ 16:01:
Ach, het maakt allemaal weinig uit, vooral als je van plan bent een kabel ergens stil te laten liggen.

Ik gebruik al meer dan een jaar 5 meter HDMI van iets van 12 euro. Doet het perfect. Niks geen carbon outerlayer, gold plated connectors en diamanten ruisonderdrukking. Gewoon bitjes pompen door een kabeltje. That's it.
Ik gebruik zelfs een imitatie Monster kabel uit China... werkt prima! :)


Binnenkomende coaxkabel is wel het betere spul. Extra afgeschermd, metalen pluggen.

[Reactie gewijzigd op zondag 16 april 2017 21:00]


Door Tweakers user .Maarten, maandag 17 april 2017 11:13

Een keurmerk kost geld. En vaak moet de fabrikant dit betalen. Een CE keurmerk wat in heel Europa geldig is is wel te verantwoorden. Een kabelkeurmerk wat alleen nut heeft bij een paar providers in Nederland niet. Het is namelijk niet alleen het laten keuren maar ook het maken van de verpakking met logo. Wat er soms ook voor zorgt dat je een extra verpakking moet maken omdat je met keurmerk die verpakking niet meer wil gebruiken in landen waar dat keurmerk niet bestaat. Zo stapelt het zich snel op voor een simpel keurmerk waar niet echt een waarde aan zit of verplicht is in Nederland.


Door Tweakers user evjatar, dinsdag 18 april 2017 10:28

Een keurmerk maakt het voor de gemiddelde consument bijzonder gemakkelijk een kabel aan te schaffen welke voldoet aan de eisen van oa ziggo, goed genoeg afgeschermd zal zijn voor het gemiddelde gebruik en uiteindelijk een redelijke levensduur zou moeten hebben. Daarnaast wordt de gemiddelde consument niet vermoeid met moeilijke specificaties, en kan er gezocht worden naar een bepaalde term, zowel online als in de winkel. Het keurmerk maakt het de gemiddelde consument vooral gemakkelijker.

Keurmerken worden sinds jaar en dag al gebruikt in marketing, vooral omdat het keurmerk een bepaalde achterliggende waarde vertegenwoordigt. Dan rijst natuurlijk wel de vraag, aan welke eisen moet een kabel voldoen om zo'n keurmerk te krijgen? In de wereld van webshops zijn genoeg keurmerken waarvoor weinig/niets gedaan hoeft te worden, behalve een factuur te voldoen zodat het logo van het keurmerk gebruikt mag worden. Als dit met een kabelkeur keurmerk net zo is, wordt daar een hoop (onrechtmatig) geld mee verdiend.

Een snelle zoekopdracht op SIDN.nl levert op dat kabelkeur.nl eigendom is van nlconnect.org, voorheen nlkabel. NLkabel is/was de branchevereniging van verschillende telecom & kabelbedrijven, dezelfde bedrijven die deze kabels aanbevelen (en in sommige gevallen als eis stellen in het geval van storingen). De directeur van dit bedrijf/vereniging is overigens oud-medewerker van het ministerie van economische zaken op het gebied van omroepdistributie, auteursrecht en het Europees mediabeleid.

In mijn optiek worden keurmerken (helaas) vaak misbruikt. Iemand ontwikkelt zo'n keurmerk, waarna de eisen van een verbonden partij worden gewijzigd om te moeten voldoen aan dit keurmerk. Lijkt mij teveel "handel met voorkennis", maar blijkbaar kan het in NL.

Door Tweakers user MadMarky, dinsdag 18 april 2017 11:11

Ik ben even nieuwsgierig waarom je hier gekozen hebt voor een discussie onder een blogpost ipv een topic op het forum. Die laatste optie is toch veel handiger en overzichtelijker voor dit soort dingen?

Door Tweakers user Flake, dinsdag 18 april 2017 14:32

Zin - geen onzin.

Dat kabelkeur logo is zo'n 10 jaar geleden in het leven geroepen - ongeveer die tijd geweest waarin UPC die dingen ongevraagd bij iedereen langs had gebracht. Toen wist men al dat slecht afgeschermde kabel de oorzaak van alle ellende was, maar het was voor een doorsnee consument onmogelijk om aan de buitenkant te zien of een kabel nou goed afgeschermd was of niet. Daarom kwam dat keurmerk, in eerste instantie alleen met eigen materialen maar andere merken als Hirschmann mogen dit nu ook. Wat er in de winkels ligt is nu ook veranderd, want eerst kon je bijna nergens afgeschermde kabel vinden, nu mag je je best doen om onafgeschermde te vinden.

Als je coaxmaterialen nodig hebt, dan is er maar 1 plek waar je nog steeds wordt belazerd en dat zijn de bouwmarkten. Het duurste materiaal heeft daar een keurmerk en alle 'goedkopere' materialen zijn nog steeds rotzooi, dus hier wordt het wel degelijk gebruikt om extra geld uit je broekzak te kloppen. Daar springt Ziggo leuk op in met hun eigen winkels waar de materialen een stuk gunstiger zijn geprijsd. Maar dat je überhaupt fatsoenlijk coaxmateriaal in een bouwmarkt kan kopen is al een vooruitgang an sich. Maar dan nog geldt wie slim is meldt zich bij een speciaalzaak.

Dus is dat keurmerk een oplossing zonder probleem? Nee, want het was een tijd geleden bijzonder lastig om goede materialen te kopen. Garandeert het goede werking? Yup. Is ander 'afgeschermd materiaal' dan slecht? Nee. Word je belazerd? Dan ligt dat aan de winkel - niet aan het keurmerk.

Door Tweakers user Gamebuster, dinsdag 18 april 2017 16:36

Ik koop een goedkope kabel en, wanneer ze het niet meer doen, doe ik een garantie-claim. Vaak krijg je dan gewoon een nieuw draadje :)

Door Tweakers user Stoney3K, woensdag 19 april 2017 15:43

vanaalten schreef op zondag 16 april 2017 @ 12:58:
Een keurmerk geeft meer zekerheid dat iets WEL werkt. Een kabel zonder keurmerk kan ook prima zijn, maar je mist de zekerheid. Da's alles.
Dat is natuurlijk onzin. Er is geen enkele onafhankelijke instantie die die zekerheid kan waarborgen, het is alleen maar op de blauwe ogen van de uitgever van het keurmerk geloven dat het allemaal gaat werken. Veel van die KabelKeur spullen zijn uitsluitend Hirschmann, dus de kans is best groot dat het een keurmerk is dat door Hirschmann is geregistreerd en dus een 'wij van WC eend' stickertje is.

Je kan niet naar de rechter stappen bij de organisatie die "KabelKeur" uitgeeft en om compensatie vragen als iets niet werkt. "KabelKeur" is dan niet aansprakelijk voor enige schade.

Bij een keurmerk van bijvoorbeeld TÜV is dat anders, dat is een onafhankelijke keuringsinstantie waar je de meetrapporten, en de keuringseisen ook op kan vragen, en het allemaal netjes in een norm is vastgelegd. Bij KabelKeur is dat allerminst zo.

Laat eerst maar eens de norm zien waaraan de kabels moeten voldoen, in termen van isolatie, brandveiligheid, installatie-eisen (bijvoorbeeld minimale bochtradius) en elektrische eigenschappen zoals weerstand en capaciteit per meter, en hoogfrequent demping en fasekarakteristiek bij bepaalde frequentiegebieden zoals CAI en data ontvang en retour.

Vaak vis je de prut-kabel er zo al met een multimeter uit, alles daarboven maakt voor de paar meter van de muur tot je televisie amper uit.

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 april 2017 15:44]


Door Tweakers user MediaZoo, donderdag 20 april 2017 09:45

Stoney3K schreef op woensdag 19 april 2017 @ 15:43:
[...]


Dat is natuurlijk onzin. Er is geen enkele onafhankelijke instantie die die zekerheid kan waarborgen, het is alleen maar op de blauwe ogen van de uitgever van het keurmerk geloven dat het allemaal gaat werken. Veel van die KabelKeur spullen zijn uitsluitend Hirschmann, dus de kans is best groot dat het een keurmerk is dat door Hirschmann is geregistreerd en dus een 'wij van WC eend' stickertje is.

Je kan niet naar de rechter stappen bij de organisatie die "KabelKeur" uitgeeft en om compensatie vragen als iets niet werkt. "KabelKeur" is dan niet aansprakelijk voor enige schade.

Bij een keurmerk van bijvoorbeeld TÜV is dat anders, dat is een onafhankelijke keuringsinstantie waar je de meetrapporten, en de keuringseisen ook op kan vragen, en het allemaal netjes in een norm is vastgelegd. Bij KabelKeur is dat allerminst zo.

Laat eerst maar eens de norm zien waaraan de kabels moeten voldoen, in termen van isolatie, brandveiligheid, installatie-eisen (bijvoorbeeld minimale bochtradius) en elektrische eigenschappen zoals weerstand en capaciteit per meter, en hoogfrequent demping en fasekarakteristiek bij bepaalde frequentiegebieden zoals CAI en data ontvang en retour.

Vaak vis je de prut-kabel er zo al met een multimeter uit, alles daarboven maakt voor de paar meter van de muur tot je televisie amper uit.
Het keurmerk instituut is een organisatie gelijk aan TÜV die toeziet op de diverse keurmerken. Ook bij Kabel Keur zijn normen vastgesteld waaraan producten moeten voldoen. Op dit moment is PVE versie 4.1 hiervoor beschikbaar.

Daarbij worden materialen door o.a. TNO getest. De test resultaten daarvan bepalen of een product het Kabel Keur keurmerk mag dragen of niet. Het is daarom zeker niet zo dat wij van WC-eend WC-eend aanbevelen. Er zijn genoeg producten ook van o.a. Hirschmann die prima functioneren, afgeschermd zijn, etc die nooit aan de eisen zullen voldoen en daarom het keurmerk niet krijgen.

Daarnaast kun je met een multimeter niet meten of een kabel goed is of niet. Een slechte kabel van 30 centimeter kan meer problemen veroorzaken dan een goede kabel van 100 meter. Lengte zegt niets over een prut kabel.

Kabel Keur is dan ook geen marketing verhaal het is een keurmerk wat gegeven is voor producten welke geschikt zijn voor alle CAI-netwerken in Nederland.

Daarnaast voert Ziggo tegenwoordig het Ziggo Geschikt label. Dit is pure commercie en door Ziggo in het leven geroepen. Er is dan ook geen onderbouwing voor Ziggo Geschikt producten dat deze volstaan. Het verkoopt alleen makkelijker als er Ziggo Geschikt op staat.

Door Tweakers user crushr, vrijdag 21 april 2017 10:04

Alle voor's en tegen's daargelaten van een 'keurmerk'
Kabels laten keuren voor een keurmerk kost geld, het keurmerk in stand houden kost geld. Ergo; duurdere kabel. (dit was tenslotte ook de vraag van TS)

Door Tweakers user Lapa, vrijdag 21 april 2017 11:02

Conclusie van wat iedereen hier schrijft:
  • Een goede kabel kan wel degelijk verschil maken. Met name bij COAX en ethernet, in mindere mate ook bij bijv. HDMI.
  • Een kabel met keurmerk is zeker goed afgeschermd.
  • Een kabel zonder keurmerk kan ook goed afgeschermd zijn en net zo'n goede kwaliteit hebben als een met keurmerk.
  • Koop geen kabels bij de bouwmarkt.
Mijn tip zou zijn om toch een kabel met keurmerk te kopen in gevallen waar het vervangen van de kabel veel gedoe is, bijv. als je kabels onder je vloer legt. Puur omdat de extra kosten niet opwegen tegen de frustratie mocht een kabel toch problemen geven. In andere gevallen, koop gewoon de kabel die je goed genoeg lijkt voor je doel, of deze nou wel of geen keurmerk heeft.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 april 2017 11:04]


Reageren is niet meer mogelijk