CBR -Eigen verklaring

Door yousql op zaterdag 13 februari 2016 11:13 - Reacties (26)
Categorie: Maatschapij, Views: 8.778

<rant>
Onder het motto "eerlijkheid duurt het langst", had ik (23 juni 2015) bij het aanvragen van mijn eigen verklaring maar aangegeven dat ik PDD-nos heb. En dat ik 13 jaar geleden bij een psycholoog gezeten heb. Vervolgens een verklaring van de huisarts verzonden naar CBR. na Ī 1,5 maand niks te horen hebben gekregen heb ik maar gebeld. En hoor ik, dat ik naar een keurings- specialist moest gaan. Ik vroeg of het nog uit maakte welke. En dat maakte niet uit.

Vervolgens ben ik naar goedkopekeuringen gegaan. En een onderzoek van 15 minuten gekregen. voor 55 euro. Tot nu toe vond ik het allemaal wel oke. Vervolgens krijg ik na 4 weken een brief, waarin staat dat ze nog onvoldoende psychologische informatie hebben. Vervolgens heb ik een gedegen onderzoek van de psycholoog verzonden. Maar dit vond het CBR niet recent genoeg. En ze vertelde aan de telefoon, dat ze niet samen werken met goedkopekeuringen, en dat ik naar bureaurijbewijskeuringen.nl moet gaan. Voor 236 euro. (kees van der spek zou dit ruimschoots definiŽren als maffia prijzen.) Ik begrijp ook niet dat het toegestaan is om iemand van het kastje naar de muur te blijven sturen. En meerdere keren kosten te laten maken.

16 Januari ben ik bij bureaurijbewijskeuringen geweest, dit zelfde 'gedegen' onderzoek duurde ongeveer 10 minuten. Dit is meer dan het dubbele van wat een internist kost. (deze man zou 2,9 miljoen per jaar om kunnen zetten als ik dat even snel door bereken.)

Afgelopen donderdag weer naar het cbr gebeld, gevraagd naar de stand van zaken. Ik kreeg te horen dat ze nog niks binnen hebben van bureaurijbewijskeuringen. Daarna heb ik bureaurijbewijskeuringen gebeld. en ze zeggen dat ze het op gaan sturen naar het cbr, ik ben benieuwd. Maar ik ben er ondertussen wel een beetje klaar mee.


Ik snap dat het handig kan zijn om mensen te keuren, maar het mag allemaal wel op een redelijke manier. En binnen een redelijk termijn gebeuren. Ook vind ik de mensen aan de telefonische helpdesk onbegripvol en dominant overkomen.

Ook kan je nergens je klacht kwijt, en lijkt het CBR, de Nederlanse Zorgautoriteit en het juridisch loket achter zich te hebben staan. De Nederlandse Zorgautoriteit zegt zelf klachten of bezwaren over de keuring) kunt u terecht bij het CBR.

En als je ziet wat er evengoed allemaal op de weg rijd, vaak ook met alchool op. Lijkt het hele systeem niet te werken.

Misschien wordt het eens tijd voor een soort rijscholencollectief. Dat laat weten hun klanten bij het aanvragen van de eigen verklaring alles met "nee" in laat vullen.


Conclusie: eerlijkheid DUURt bij CBR letterlijk het lang$t.
</rant>

Volgende: Oosterse wijsheid 05-'16 Oosterse wijsheid
Volgende: Laptop verkopen anno 2015 08-'15 Laptop verkopen anno 2015

Reacties


Door Tweakers user marcop23, zaterdag 13 februari 2016 11:34

Ik heb ook verhalen gehoord dat psychische dingen (uit het verleden) gekut geven bij het CBR inderdaad.

Hier moesten mensen naar een of andere psycholoog in Haren moesten om zich te laten keuren, en dan contant! betalen. Ook 210 euro ofzo. Maar het kon niet op een andere manier dan contant. Dan denk je ook van, huh, dat lijkt me niet helemaal fris.

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 13 februari 2016 12:03

Die keuringen zijn wat mij betreft echt een wassen neus. Doordat ik een C + D rijbewijs heb, moest ik ook langs zo'n specialistische arts.
Ik merkte bij een rondvraag dat de kosten tussen de 50 en 250 euro lagen, voor precies hetzelfde onderzoek. Doordat ik geen medische indicatie heb, ben ik naar de goedkoopste gegaan via www.rijbewijskeuringonline.nl, volgens mij is het inmiddels http://www.rijbewijskeuring-eindhoven.nl/ geworden (voor mijn woonplaats).

Het is wel erg vreemd dat het CBR eerst zegt dat elke arts je mag keuren en er volgens op terugkomt door je naar een duur alternatief te sturen. Het is frustrerend dat het allemaal zo lang duurt. Sterkte met het proces en ik hoop voor je dat je snel de auto in mag stappen als bestuurder.

Door Tweakers user Johan9711, zaterdag 13 februari 2016 12:27

Mijn eigen verklaring is net een week de deur uit, Ik ben benieuwd.

Door Tweakers user MrJayMan, zaterdag 13 februari 2016 13:06

Dit klinkt als een systeem waar je nooit meer uitkomt.

Vast ooit bedacht met goede bedoelingen voor de verkeersveiligheid.
Maar uiteindelijk een melkkoetje voor het CBR en aangesloten keuringsartsen die gebaat zijn bij zoveel mogelijk terugkerende klanten / verplichte abonnees.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 13 februari 2016 15:19]


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 13 februari 2016 13:09

kortom - niet bellen maar mailen, al je claims kun je zeker niet bewijzen (geen opnames gemaakt), anders kun je gewoon naar de rechter en claimen dat er sprake is van prijsafspraken, koppelverkoop of afpersing. en dat je die 200 en nog wat euro terugvordert.

Door Tweakers user derx666, zaterdag 13 februari 2016 14:13

Klinkt bekend inderdaad. Echt maffia praktijken daar. Je kunt onderhand beter je mond dichthouden en gewoon een rijbewijs aanvragen onder het mom van: "Ich habe es nicht gewusst".....

Door Tweakers user RobinHood, zaterdag 13 februari 2016 14:15

Blijkbaar heb ik een goede keuze gemaakt door mijn depressie helemaal vergeten aan te geven op dat papiertje. Vooral omdat het echt geen 13 jaar geleden is dat ik voor het laatst bij de GGZ heb gezeten.

Heb het wel tegen mijn rijlesman verteld, maar het was hem nooit opgevallen tijdens het lessen, voor hem was ik gewoon een normaal persoon zonder problemen.

Als mensen echt problemen hebben met autorijden door psychische problemen valt dat echt wel op bij de rijlessen zelf. Het is ook maar een moment-opname, zat dingen, zoals een depressie, kun je ook ontwikkelen nadat je je rijbewijs al hebt, en dan wordt er echt niet moeilijk gedaan.

Door Tweakers user GrooV, zaterdag 13 februari 2016 18:35

Hier kom je nooit meer uit, zodra je in de molen van het CBR zit dan bijten ze zich in je vast. Ik hoop echt dat je er snel vanaf bent maar reken maar dat je daarna ook nog steeds periodieke keuringen kan doen.

Overigens geldt het zelfde voor drugs & alcohol

Door Tweakers user auto660, zaterdag 13 februari 2016 20:48

Ik heb dan weer een goede ervaring met betrekking tot het hele CBR gebeuren:

Zelf ben ik nu 17 en heb ik een aantal jaren geleden Diabetes gekregen. Nu moet je dit aangeven bij het CBR als je je rijbewijs wilt halen. Uiteindelijk heeft mijn (kinder)arts een formulier daarvoor ingevuld en was het daarna allemaal vlot geregeld. Ik heb nu dan ook mijn rijbewijs op zak. En dit terwijl ik er eigenlijk op had gerekend dat het hele gebeuren bij het CBR wel 3 maanden zou duren.

Door Tweakers user CreX, zaterdag 13 februari 2016 21:02

Hoop veranderd zie ik, heb mijn rijbewijs nu 16 jaar, maar destijds kwamen dit soort dingen niet eens ter sprake.

Door Tweakers user Webgnome, zondag 14 februari 2016 10:49

Ach ja het CBR en keuringen. Het verbaast mij dat dat nog steeds niet groot in het nieuws is gekomen. Toen ik een aantal jaren terug mijn rijbewijs moest vernieuwen moest ik ook naar een zgn. keuringsarts. Deze man koste ook iets van 50,- en daar heeft hij welgeteld 10 minuten werk voor gedaan. Dan zou hij dus zo'n 300 euro/uur kunnen verdienen..

Wat natuurlijk gek is aan dit soort keuringen is dat , zover mijn ervaring gaat, er totaal niet gekeken wordt naar je verleden. Mijn handicap daar veranderd niks meer aan. Simpel een verlamming aan beide benen en verder niks mis wat de rijvaardigheid in de weg zou zitten. Maar toch moet je daarvoor naar een zgn. Keuringsarts. Dat terwijl er in de loop der jaren waarschijnlijk pagina's vol zijn geschreven waar deze keuringsarts zijn informatie vandaan had kunnen halen.

Ik weet niet hoe dat met PDD NOS zit maar het lijkt mij dat bij psychische aandoeningen je wel wil weten of dat er progressie in zit of iets is wat de rijvaardigheid kan beinvloeden maar als dat onderzoek van jou gegaan is zoals bij mij dan kan zo'n arts dat NOOIT bepalen in 10 minuten. Lijkt mij.

Wat natuurlijk ook raar is, is dat het CBR eerst aangeeft dat het niet uitmaakt waar je heen gaat en vervolgens als je dan ergens naar toe gegaan bent ze aangeven dat dat niet geldige informatie is.

Nog zo'n leuke. Nadat ik mijn verklaring had gekregen van de 'arts' moest ik deze opsturen naar het CBR. Echter het CBR zit hier in de stad dus dacht slim te zijn het even langs te brengen.. nee dat moest echt met de post.. 8)7

Door Tweakers user dudee, zondag 14 februari 2016 13:40

Zo herkernbaar!!!

Heb nu bijna 9 maanden!! Over mijn rijbewijs gedaan, had als planning 3 maanden. Maarja, eigenverklaring aanvragen duurt 6weken ongeveer. Dan afspraak bij een specialist, 4 weken, uitslag 4 weken en dan de rijtest, 4 weken dan praktijk EINDELIJK aan kunnen vragen heh..

De eigenverklaring heeft mij 200 euro gekost, maar hij is nu wel in de pocket na lang wachten.

Door Tweakers user sfranken, zondag 14 februari 2016 16:03

auto660 schreef op zaterdag 13 februari 2016 @ 20:48:
Ik heb dan weer een goede ervaring met betrekking tot het hele CBR gebeuren:

Zelf ben ik nu 17 en heb ik een aantal jaren geleden Diabetes gekregen. Nu moet je dit aangeven bij het CBR als je je rijbewijs wilt halen. Uiteindelijk heeft mijn (kinder)arts een formulier daarvoor ingevuld en was het daarna allemaal vlot geregeld. Ik heb nu dan ook mijn rijbewijs op zak. En dit terwijl ik er eigenlijk op had gerekend dat het hele gebeuren bij het CBR wel 3 maanden zou duren.
Dan heb je geluk. Ik ben al een jaar bezig met precies hetzelfde. CBR accepteert de brief van m'n specialist niet...

Door Onno, zondag 14 februari 2016 17:46

JŠren geleden dacht ik ook eerlijk duurt het langst bij het CBR. Na vijftien jaar wilde ik E bij B halen, en op de dag van het afrijden ging het examen niet door omdat ik een medische verklaring moest hebben.

Conclusie: eerlijkheid duurt inderdaad het aller aller langst. Je komt er nooit meer van af.

Door Hase, zondag 14 februari 2016 18:13

Ik heb ook PDD-NOS maar nooit aangegeven bij het CBR.
Mijn instructeur wist het wel maar die heeft ook niks aan gegeven.

Zonder problemen mijn rijbewijs gehaald, 23 lessen en in 1 keer geslaagd.

Door Tweakers user josje94, zondag 14 februari 2016 20:24

Hase schreef op zondag 14 februari 2016 @ 18:13:
Ik heb ook PDD-NOS maar nooit aangegeven bij het CBR.
Mijn instructeur wist het wel maar die heeft ook niks aan gegeven.

Zonder problemen mijn rijbewijs gehaald, 23 lessen en in 1 keer geslaagd.
Allemaal leuk en aardig totdat je een ongeluk krijgt en na onderzoek blijkt dat je rijbewijs/verzekering niet in orde is door het niet eerlijk zijn. Ik veroordeel je niet en zeg ook niet dat ik niet misschien hetzelfde zou doen als ik je schoenen stond maar het blijft toch riskant.

Edit: Ik heb eigenlijk geen idee of ze daar naar gaan zoeken, maar over het algemeen vindt een verzekering het niet heel tof om uit te betalen.

[Reactie gewijzigd op zondag 14 februari 2016 20:25]


Door Tweakers user RobinHood, maandag 15 februari 2016 00:05

josje94 schreef op zondag 14 februari 2016 @ 20:24:
[...]


Allemaal leuk en aardig totdat je een ongeluk krijgt en na onderzoek blijkt dat je rijbewijs/verzekering niet in orde is door het niet eerlijk zijn. Ik veroordeel je niet en zeg ook niet dat ik niet misschien hetzelfde zou doen als ik je schoenen stond maar het blijft toch riskant.

Edit: Ik heb eigenlijk geen idee of ze daar naar gaan zoeken, maar over het algemeen vindt een verzekering het niet heel tof om uit te betalen.
Het kromme daarvan is dat lang niet alles wat je op dat papiertje kan aanvinken al bij je geboorte duidelijk zijn, of het zijn dingen die je ook prima kan krijgen als je al je rijbewijs hebt.

PDD-NOS en aanverwanten kunnen, als je "pech" hebt pas vrij laat ontdekt worden, een depressie krijg je ook "zomaar", dus stel je krijgt die diagnose, moet je dan direct naar het CBR bellen dat je eigen verklaring van 10 jaar geleden niet meer klopt?

Zelfs al zou dat moeten, bij zo'n diagnose direct het CBR bellen, er lopen heel wat mensen rond met de nodige problemen die geen diagnose hebben, misschien wel een meerderheid bij bepaalde diagnoses. Moet iedereen na een ongeluk dan maar een compleet medisch/psychologisch/psychisch onderzoek krijgen om te kijken of hij/zij toch niet stiekem een autist of depressief is?

De andere kant is inderdaad dat de keuringen zelf geen zak betekenen en helemaal niks zeggen over je rijvaardigheid. Het persoon die jou keurt weet niet hoe jij rijdt en heeft geen dossier over jou. Wat hij over jou schrijft is daardoor behoorlijk nietszeggend, zeker als dat in een kwartiertje geregeld kan worden.

Mijn instructeur had er niks van gemerkt, ook al zei ie bij de eerste rijles al iets in de trant van "ik heb al zoveel mensen les gegeven, ik heb enorme mensenkennis". Ben ik de sjaak als ik een ongeluk veroorzaak? Tja, misschien wel, misschien niet. Maar voor nu heb ik mijn roze pasje, en rij ik gewoon prima.

Door Erwin, maandag 15 februari 2016 01:08

Iemand die zegt dat hij mensenkennis heeft, heeft geen mensenkennis. Zodra je dat gaat benoemen, val je totaal door de mand. Iemand die echt mensenkennis heeft, benoemt het niet.

Door Tweakers user woekele, maandag 15 februari 2016 06:59

Ook weer typisch van die eikelige organisaties. Niks laten horen. En als je belt dan moet je ineens iets. En als je nog een keer belt, moet je ineens iets anders.

Door Tweakers user josje94, maandag 15 februari 2016 11:37

Het is inderdaad allemaal super krom en als ik rondkijk op de weg krab ik ook wel eens achter m'n hoofd. Zoals ik al zei zou ik misschien wel hetzelfde doen.

Een aantal van mijn vrienden zitten in dezelfde molen. Ooit toen ze jong waren een diagnose gekregen en na een korte periode van medicijnen slikken daar nooit meer iets mee gedaan. Toch zitten ze vast aan controles en dure onderzoeken die niets voorstellen.

Mijn opmerking maakt het natuurlijk ook weer pijnlijk duidelijk hoe krom alles is.

Als laatste heb je ook nog (wat ik nog pijnlijker vind) de andere kant. Mijn zus bijvoorbeeld heeft ook een vorm van Autisme. Ze is door dezelfde molen heen geweest en was geschikt bevonden om haar rijbewijs te halen. Na een groot aantal lessen vond ze het zelf genoeg geweest. Ze vertrouwd zichzelf gewoon niet op de weg. Dit betekend dus dat al die onderzoeken etc. nogal weinig nut hebben.

Door Tweakers user hackerhater, maandag 15 februari 2016 11:37

Het CBR, praat me er niet van.
Ook zo'n rot verklaring moeten invullen wegens mijn asperger (autisme).
Ja ik had wat moeite met het verkeer, vooral de idiote acties van anderen.

Evengoed heb ik na 45 lessen mijn papiertje gehaald en nu 35.000+ km achter de kiezen in 3,5 jaar.
Met nog 0 bekeuringen (al is dat meer geluk dan wijsheid in flitsland NL) en maar 2 X eenzijdige schade omdat de auto ging glijden op ijs/water. En dan heb ik het nog kunnen beperken tot wat blikschade.

Gelukkig heeft de psych bij de eerste herkeuring mij volledig goedgekeurd dus hopelijk ben ik van dat gedoe af.

Door Tweakers user Datazor, maandag 15 februari 2016 14:38

Hetzelfde fenomeen is te zien bij Dyslectie verklaringen, heb bijna een 3 maanden moeten doen om dat papiertje te krijgen (verschillende testen) en heeft me een smak met geld gekost (§1000,-). Dan hoor je bij andere mensen (en recentelijk) op het Hoger Onderwijs dat ze voor §100,- en 10 minuten werk het papiertje krijgen en dat men het ook nog accepteert...

Er is gewoon enkele vorm van standaard (lijst of enige vorm van keurmerk) en men is puur selectief welke informatie men accepteert of aanvaard.

Door Tweakers user johncheese002, maandag 15 februari 2016 18:07

Autisme en ADHD hoef je niet meer op te geven, toch?
Dat is sinds 2013 door Schulz eruit gehaald, als ik mij niet vergis.
Daar is heel veel gedoe over geweest, ook in de media (en de medicatie, zoals Ritalin etc.)

Keuren voor groot rijbewijs en overige medische keuringen kun je het beste bij een zgn. 'arbo-arts' laten doen, die zitten op diverse plaatsen, kost ca. 85 euro en is door het CBR erkend. Heb zelf mijn groot rijbewijs laten 'bevriezen', geen zin om iedere 5 jaar opnieuwd ca. 165 euro uit geven (rijbewijs+verklaring+keuring) :')

Als jij ooit een rijbewijs hebt gehaald en je rijdt een tijdje, dan krijg je bij verlenging gewoon een nieuwe, zonder verklaring etc.- als jij gewoon kunt rijden met autisme of ADHD etc. dan zou ik niks opgeven, tenzij het expliciet vermeldt staat, het is meer voor mensen met problemen etc.
Dat kun je voor jezelf toch ook wel inschatten?

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 16 februari 2016 09:54

Kan me niet eens herinneren dat ik een verklaring oid heb in moeten vullen. En dat is slechts 15-16 jaar geleden.
En als ik dat al heb moeten dan dan weet ik in elk geval zeker dat ik niet heb aangevinkt adhd te hebben.
Zou ik nu ook niet doen. Kan een doktersverklaring krijgen (medicijnpaspoort) waarom ik de medicijnen bij me heb, maar verder maak ik me er niet druk om eerlijk gezegd.

Zou het ook raar vinden.

Een slechte (zwaar verouderde) bril oid is vele malen gevaarlijker.
En zelfoverschatting helemaal. Dat heeft weinig met psychologie te maken, maar meer met de wijsheid die met ervaring komt en mogelijk het gebrek eraan bij alcohol of drugs.

Zit nu elke dag zo'n 200-500 km op de weg en als ik zie wat voor idioten er rondrijden...
Sommige zullen echt wel alleen een inschattingsfout maken (ben zelf ook niet heilig), maar sommige zie je gewoon aan de manier van rijden dat het niet een eenmalige actie is, maar structureel.
Zowel de klevers, extreme hardrijders als de gene die met een snelheidsverschil van 30+ nog even voor iemands neus schieten (incl vrachtwagens tijdens een remactie) en natuurlijk de ramptoeristen, die meer letten op alles wat fout gaat om hun heen dan wat er voor hun neus gebeurt.

Als een keuring dat soort dingen nu zou voorkomen ok. Maar je straft er alleen de mensen mee die eerlijk zijn en zich juist bewust zijn van een mogelijke beperking mbt rijden, ipv degene die een gevaar opleveren.

Hoop in elk geval voor diegene die er mee te maken hebben dat het uiteindelijk wel goed komt. En succes (voor wbt de extra kosten en het langer moeten wachten)

Door Tweakers user LankHoar, dinsdag 16 februari 2016 13:21

In 2010 ben ik ook zo dom/eerlijk geweest om 'ja' in te vullen bij 1 van die vragen, dit omdat ik met PDD-NOS met ADHD verschijnselen ben gediagnosticeerd. Ben toen gekeurd door iemand uit Apeldoorn, kostte 100 euro. 3 jaar later moest ik dus weer gekeurd worden, en was het hetzelfde verhaaltje, zelfde persoon, zelfde bedrag. Ik heb nog geprobeerd om er onderuit te komen door doktersverklaring te versturen dat ik geen medicatie meer gebruik (eigenlijk al niet meer voor ik afreed, maar dat terzijde), gezien dat was waar ik een 'ja' voor ingevuld heb destijds. Helaas kreeg ik reactie dat dat wel kan zijn, maar ik nog steeds die diagnose heb en ik daarom alsnog gekeurd moest worden.

In mei dit jaar verloopt mijn rijbewijs weer, dus ben alweer begonnen aan dit gedoe. Nu woon ik echter in TsjechiŽ, dus dat maakt het nog wat ingewikkelder. Ik ga mijn rijbewijs over laten zetten op een Tsjechische, en stiekem hoop ik dat die medische indicatie er dan af gaat. Helaas staat er wel een zin over vermeld op mijn 'echtheidsverklaring' van mijn rijbewijs. We zullen zien.

Ik zou heel graag zien dat hier actie tegen ondernomen word, dat deze belachelijke melkkoe van het CBR eens goed onder de loep genomen zou worden (nja, loep, het ligt er dik boven op dat dit proces een wassen neus is). ik zie dat echter niet snel gebeuren in de politiek.

OP zal helaas over 3 jaar ook weer gekeurd moeten worden. Heeft iemand enig idee hoe lang een diagnose eigenlijk geldig is? Die van mij stamt uit groep 3, wat echt totaal niet meer overeen komt met de persoon die ik nu ben, obviously. Ik heb wel eens gehoord dat deze slechts een bepaalde tijd geldig zijn, maar is dit waar en hoe lang is dat dan? En dan natuurlijk nog de vraag of het CBR daar buiten om mag gaan?

Door Tweakers user rrikkert, donderdag 18 februari 2016 10:11

Zelf ook al 2x een eigenverklaring in mogen vullen (auto en motorrijbewijs). Bij mij is in een donker verleden ook PDD-NOS geconstateerd en heb hier ook hulp voor gehad (training in sociale vaardigheden).

Op de eigen verklaring gewoon overal NEE ingevuld en klaar is kees. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik wellicht een lichte vorm van PDD-NOS heb die (mijns inziens) tegenwoordig te verwaarlozen valt. Een ander denkt er misschien anders over.

In ieder geval eerlijk van je om het wel aan te geven en jammer dat het zo moet gaan (vind het CBR en hun regels geldklopperij op alle gebieden). Kijk maar is naar de regels voor het halen van je motorrijbewijs (en de 3 geweldige categorieŽn A1, A2 en A) en dan vooral als je met het A1 rijbewijs begint en vervolgens voor je A2 en daarna A wilt gaan.

Reageren is niet meer mogelijk