Primitief energie besparen

Door yousql op donderdag 23 juli 2015 13:44 - Reacties (31)
Categorie: -, Views: 5.028

Even naar aanleiding van alle slimme thermostaten, domotica, toon, en dit topic http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1491207 mijn kijk op het energie besparen.

Stroom besparen door apparatuur in huis te plaatsen dat stroom gebruikt? Ik geloof er niet zo in.

Kachels
In de afgelopen paar winters is het in de meeste goed geÔsoleerde woningen, warm genoeg geweest om de kachel uit te laten. Trek gewoon een warme trui aan. Doe in de winter ook de gordijnen op tijd dicht. Dit houd het huis iets warmer.

Eenknops mengkraan
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Keukenmengkraan.jpg/220px-Keukenmengkraan.jpg
Men is bij een eenknops mengkraan veel eerder geneigd het warme water open te zetten. Dan bij een kraan met 2 individuele knoppen (warm en koud). En dat terwijl er 9 van de 10 keer nog geen eens warm water uit de kraan komt, tegen de tijd dat je klaar bent.

Standby
De meeste moderne apparatuur blijft stand-by staan. Vroeger hadden apparaten nog een grote druk knop (bijvoorbeeld pc's voor 1995 en beeldbuis tv's). nu zijn het voornamelijk tip toetsjes.

Haal s'nachts en als je weg bent, zo veel mogelijk apparaten van het stroom af. Bijvoorbeeld door een schakelaar.
http://image.allekabels.nl/image/1061790-0/stopcontact-schakelaar-stroomsterkte-16-a.jpg Sluit hier dan een stekkerdoos op aan zonder schakelaar.

Vind je dit niet mooi? Of/en wil je fanatiek stroom besparen? dan kan je ook kiezen om een schakelaar zonder lampje in de wand te bouwen, en hier het stopcontact op aan te sluiten.
http://www.gira-onlineshop.nl/images/productimages/big/2833614.gif
Sluit hier dan ook een stekkerdoos op aan zonder schakelaar.

Mechanische ventilatie?
Handig als je gepoept hebt, stinkt niet allen de wc maar meteen het hele huis :+ Maar je kan natuurlijk ook de ramen open zetten.

Draadloze apparatuur / apparatuur met accus
tondeuse, heggenschaar, scheerapparaat, muis, toetsenbord, boor. Alles met een kabel is natuurlijk veel efficiŽnter met stroom dan apparatuur met batterijen of accu.

Vaste telefoon
Bedenk of je deze echt nog nodig hebt. Wil je s'nachts voor je vrienden en familie bereikbaar blijven, maar niet gestoord worden door mede tweakers en vervelden whatsappers? Dit is meestal allemaal in te stellen.

Wekker
De meeste mensen laden toch hun mobile telefoon s'nachts op, gebruik deze als wekken. En gebruik de "niet storen" modes. Sta eventueel bepaalde contactpersonen wel toe. Zet zo veel mogelijk WiFi, data apps uit. Eventueel kan je de telefoon opnieuw opstarten en de sim niet ontgrendelen.

Fitnessapparatuur op stroom?
Wat ben je aan het doen? Je zou er juist stroom mee op kunnen wekken toch?

Grasmaaier
Een hand grasmaaier werkt vaak goed genoeg, en neemt ook niet zo veel ruimte in beslag.

Douchen
Pak een eierwekker zet hem op 4 minuten. Zet de douch niet te hard en te warm. Ben je na 4 minuten nog niet schoon jammer dan! Fuck it, soms is het gewoon even lekker om lekker lang en warm te douchen!!!

Volgende: Laptop verkopen anno 2015 08-'15 Laptop verkopen anno 2015
Volgende: Naturalisatieceremoniepoppenkast 04-'15 Naturalisatieceremoniepoppenkast

Reacties


Door Tweakers user Frozen, donderdag 23 juli 2015 14:16

vervelden whatsappers

Door Tweakers user Bjornski, donderdag 23 juli 2015 14:20

na aanleiding van
:/
Na aanleiding van of Naar aanleiding van...

Verder leuke blog, maar wel een beetje voor de hand liggend allemaal.
Als je trouwens een ouderwetse vaste telefoon hebt (niet draadloos), dan verbruikt die geen stroom als je niet gebeld wordt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 23 juli 2015 14:21]


Door Tweakers user Tazzios, donderdag 23 juli 2015 14:25

Bjornski schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 14:20:
[...]
:/
Na aanleiding van of Naar aanleiding van...

Verder leuke blog, maar wel een beetje voor de hand liggend allemaal.
Als je trouwens een ouderwetse vaste telefoon hebt (niet draadloos), dan verbruikt die geen stroom als je niet gebeld wordt.
Ook als je gebeld wordt gebruik je dan geen stroom. :Y)

Door Tweakers user BillsGate, donderdag 23 juli 2015 14:29

Je inslag is wel heel Calvinistisch, maar in sommige zaken heb je best gelijk :)

Nog wat aanvullingen:
Mechanische ventilatie / raam open zetten
Ventileren, ramen open gooien, helpt ook tegen het kou-gevoel. Door te ventileren daalt de luchtvochtigheid (zeker bij heel goed geÔsoleerde woningen) waardoor het minder snel koud aanvoelt.

Kachels
De thermostaat op 21 zetten is luxe, maar geen must. Uitzetten is heel minimaal, maar aan een temperatuur van 19 graden is best te wennen (geef het even de kans).

Als je (allebei) de hele dag werkt, is het met zo'n lage temperatuur vaak ook best interessant om overdag de verwarming uit te zetten. Je hoort vaak dat het opnieuw opwarmen van een huis meer energie kost dan het warm houden, maar dit is niet persee waar. Vergelijk het gasverbruik van allebei de opties maar eens een week.

Mengkraan
Toch warm water nodig, maar duurt het even voor het water warm is? Vul met het koude water het reservoir van je koffiezetapparaat, de waterkoker, een plantengieter...

Standby / Apparatuur met accu's
Helemaal eens! Laat adapters niet onnodig in de muur zitten. Let ook op de sluipverbruikers. De subwoofer van mijn surroundset gebruikt bijvoorbeeld in standby rond de 12 Watt (!). Een tijdschakelklok (tientje) of een slimme verdeeldoos die randapparatuur uitschakelt als je tv uit gaat (paar tientjes) zijn slimme investeringen.

Door Tweakers user Ample Energy, donderdag 23 juli 2015 14:30

"Fitnessapparatuur op stroom?
Wat ben je aan het doen?"

Dat kwam heerlijk droog over :P

Door Theo, donderdag 23 juli 2015 15:31

De grootste zaken vergeet je; de pomp in de CV en vloerverwarmng. Veelal is dit een exemplaar welke 24/7/365 draait en een stromoverbruik heeft van 30-60 watt per stul. Vervangen voor een zuinig exemplaar levert dan significant wat op. Net als je mechanische ventilatie te vervangen voor een zuinig exemplaar.

Dat zijn teminste bezuinigingen welke er toe doen; ťťnmalig iets doen en je merkt niet dat je op jaarbasis tussen de 300 en 1.000 KwH bespaart. Dat is wat beter dan iedere avond de koffiezetter uit het stopcontact tekken om op jaarbasis 2 KwH te besparen....


Die detaildingen als stekker eruit trekken en een wekker weg doen (4 KwH per jaar) zijn kleingeld, kruimels. Die zijn niet te vergelijken met de grote bespaingen welke je kan doen door je grote sluipverbruikers aan te passen:

CV pomp vervangen voor A+ pomp (besparing 300-600 KwH)
Vloerverwarmingspomp ook vervangen voor A+ pomp (besparing 300-600 KwH)
Oude koelkast/vriezer vervangen (besparing 100-400 KwH)
tweede vriezer/koelkast verwijderen en gewoon 1 grote voor halen (besparing 100-300 KwH)
mechanische ventilatiemotor vervangen (besparing 300-600 KwH)

ter vergelijking:
wekker wegdoen (besparing 20 KwH)
TV 's nachts uit stopcontact (besparing 5 KwH)
telefoon enkel op werk opladen (bes[paring10 KwH)

Door Tweakers user sypie, donderdag 23 juli 2015 15:38

Theo schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 15:31:
telefoon enkel op werk opladen (bes[paring10 KwH)
Vergeet niet om ook je flessen met water te vullen op de zaak, net als je beide thermosflessen met heet water te vullen. Gelijk ook maar even wat melk en suiker meenemen want koffie moet toch ergens naar smaken.

Ow, en thuis heb je de boekhouding vast ook netjes voor elkaar met pennen, nietmachines en ordners van de zaak.

Ach, houdt de economie in stand. Toch?

Door Tweakers user GrooV, donderdag 23 juli 2015 16:05

Ik heb juist vorig jaar een minder zuinige A+ tweede handsvriezer gekocht. Ding kost 41euro per jaar. Een duurdere A+++ doet het maar voor een paar euro minder maar kost veel meer in aanschaf. 10 euro per jaar goedkoper en 100 euro duurder in aanschaf ga je pas na 10 jaar winst maken. Dan mag je blij zijn dat de vriezer nog heel en schoon/netjes is.

Besparen is leuk maar je moet wel een eerlijke vergelijking maken. Ik heb badkamerventilatoren gezien die heel zuinig zijn, maar die kosten wel 170 euro in aanschaf.

[Reactie gewijzigd op donderdag 23 juli 2015 16:09]


Door Tweakers user LinuZZ, donderdag 23 juli 2015 16:12

ook een nieuwe CV ketel ga je niet terugverdienen op stookkosten.
GrooV schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 16:05:
Ik heb juist vorig jaar een minder zuinige A+ tweede handsvriezer gekocht. Ding kost 41euro per jaar. Een duurdere A+++ doet het maar voor een paar euro minder maar kost veel meer in aanschaf. 10 euro per jaar goedkoper en 100 euro duurder in aanschaf ga je pas na 10 jaar winst maken. Dan mag je blij zijn dat de vriezer nog heel en schoon/netjes is.

Besparen is leuk maar je moet wel een eerlijke vergelijking maken. Ik heb badkamerventilatoren gezien die heel zuinig zijn, maar die kosten wel 170 euro in aanschaf.
second that! ook een nieuwe CV ketel ga je niet terugverdienen op stookkosten.

Door Tweakers user styno, donderdag 23 juli 2015 16:22

En wat is je behaalde besparing?

Overigens vormen goed geisoleerde woningen (ik neem voor het gemak woningen gebouwd sinds 1991) slechts 20% van de Nederlandse woningvoorraad. In woningen ouder dan 1991 kun je 's winters echt niet zonder verwarming, tenminste als je niet lange periodes met temperaturen van onder de 15 graden in huis wilt (en dat wil je niet want dat bevordert o.a. schimmel). Zelfs woningen ouder dan 2001 (~10%) zie ik niet snel geen kachel gebruiken.

Een trui aan en gordijnen dicht mag dan wel een goed advies zijn, het is niet realistisch om te denken dat een groot deel van de woningen zonder kachel kan.

Door Tweakers user Bjornski, donderdag 23 juli 2015 17:49

Tazzios schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 14:25:
[...]

Ook als je gebeld wordt gebruik je dan geen stroom. :Y)
Dat is niet waar! Als je telefoon rinkelt staat er toch echt (ik dacht) 48V op je telefoonlijn en de bel verbruikt dat. Ook als je daadwerkelijk een gesprek voert verbruik je (uiteraard) elektriciteit. Je betaalt het alleen niet via je elektriciteitsrekening... :z

Door Creiton, donderdag 23 juli 2015 23:04

Obligaat lijstje vol open deuren. dom en niet leuk.

Door Tweakers user Sissors, donderdag 23 juli 2015 23:26

Standby kan flink gebruik zijn bij sommige apparaten, maar tegelijkertijd wordt het vaak ook gigantisch overschat. De stroom die je bespaard door je moderne tv helemaal uit te zetten is zo weinig dat je de kosten van je schakelaar al nauwelijks kan terugverdienen.

Door Tweakers user HereIsTom, donderdag 23 juli 2015 23:45

LinuZZ schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 16:12:
ook een nieuwe CV ketel ga je niet terugverdienen op stookkosten.
[...]


second that! ook een nieuwe CV ketel ga je niet terugverdienen op stookkosten.
Als je een wat oudere CV ketel hebt, dan weet ik wel zeker dat je die binnen een paar jaar hebt terugverdient op de stookkosten!
En als daar dan ook nog een zuinige pomp in zit verdien je het nog sneller terug!

Door Tweakers user LinuZZ, vrijdag 24 juli 2015 08:43

HereIsTom schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 23:45:
[...]

Als je een wat oudere CV ketel hebt, dan weet ik wel zeker dat je die binnen een paar jaar hebt terugverdient op de stookkosten!
En als daar dan ook nog een zuinige pomp in zit verdien je het nog sneller terug!
Binnen een paar jaar... hoe lang gaat een cv ketel gemiddeld mee? en hoe besparend is het dan werkelijk? want over een jaar of 5 gaan ze toch weer voor je uitrekenen hoe snel je de nieuwe wel niet terugverdiend hebt... en hoe goed het wel niet is voor het milieu, ja en die oude vervroegd weggooien dan, hoe goed is dat voor het milieu? maargoed, ik ga het nog een keer bekijken en uitrekenen, toch iets bereikt :D

Door Tweakers user WWJD, vrijdag 24 juli 2015 08:51

Eventueel kan je de telefoon opnieuw opstarten en de sim niet ontgrendelen.
Je kunt hem ook gewoon op vliegtuigstand zetten? :Y)

Door Tweakers user Philos31, vrijdag 24 juli 2015 08:54

CV eruit, Lucht/Lucht warmtepomp er in....
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 24 juli 2015 09:46

Wekker
De meeste mensen laden toch hun mobile telefoon s'nachts op, gebruik deze als wekken. En gebruik de "niet storen" modes. Sta eventueel bepaalde contactpersonen wel toe. Zet zo veel mogelijk WiFi, data apps uit. Eventueel kan je de telefoon opnieuw opstarten en de sim niet ontgrendelen.
Ik gebruik 's nachts altijd Flight Mode. Alle netwerken, bluetooth etc uit \o/ en wel gewoon de wekker 's ochtend :Y

Door Tweakers user Sebazzz, vrijdag 24 juli 2015 09:50

Ik zou nu even wachten met een nieuwe CV ketel aanschaffen. Over een aantal jaar gaat de samenstelling van het gas in Nederland veranderen en het kan zomaar zijn dat je ketel het daar niet goed op doet.

Door Tweakers user Jogai, vrijdag 24 juli 2015 09:59

WWJD schreef op vrijdag 24 juli 2015 @ 08:51:
[...]


Je kunt hem ook gewoon op vliegtuigstand zetten? :Y)
Met ^
Nog zuiniger ook, want opnieuw opstarten kost meer stroom :Y)

Door Tweakers user LinuZZ, vrijdag 24 juli 2015 11:02

Sebazzz schreef op vrijdag 24 juli 2015 @ 09:50:
Ik zou nu even wachten met een nieuwe CV ketel aanschaffen. Over een aantal jaar gaat de samenstelling van het gas in Nederland veranderen en het kan zomaar zijn dat je ketel het daar niet goed op doet.
Heb je daar een bron van?

Door Tweakers user Coffeemonster, vrijdag 24 juli 2015 11:38

Ik neem aan dat de ketels die nu op de markt te verkrijgen zijn, wel aangepast zijn aan deze toekomstige wijziging, maar het is wel goed om in de gaten te houden. Een bron die ik tegenkwam is deze.
Creiton schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 23:04:
Obligaat lijstje vol open deuren. dom en niet leuk.
Dat valt in de praktijk dus best tegen. Veel mensen staan niet stil bij de simpele maatregelen om energie te besparen. Maar ik ben zelf niet zo happig op maatregelen die voor een comfortverlaging zorgen, zoals de thermostaat lager zetten. Daarmee krijg je mensen niet mee om energie te besparen. Ik noem dat zelf altijd het 'jaren-70 geitenwollensokken-gedrag', wat m.i. uit de tijd en niet effectief is. :)

Door Tweakers user LinuZZ, vrijdag 24 juli 2015 12:00

Coffeemonster schreef op vrijdag 24 juli 2015 @ 11:38:
Ik neem aan dat de ketels die nu op de markt te verkrijgen zijn, wel aangepast zijn aan deze toekomstige wijziging, maar het is wel goed om in de gaten te houden. Een bron die ik tegenkwam is deze.
nog wat info: http://www.rijksoverheid....ruikbaar-ook-na-2020.html

en volgens mij is het al doorgevoerd: http://www.rvo.nl/onderwe...euw-aardgas/nieuw-aardgas

Door Tweakers user dixet, vrijdag 24 juli 2015 12:09

En dat terwijl er 9 van de 10 keer nog geen eens warm water uit de kraan komt, tegen de tijd dat je klaar bent
Bij veel ketels kan je ook aangeven dat je warm water wilt gebruiken door de warmwaterkraan even open te zetten en daarna weer te sluiten terwijl de ketel blijft verwarmen. Duur net zo lang voor je warm water hebt, maar je verspilt in ieder geval geen water!

Door Tweakers user remielowik, zondag 26 juli 2015 11:16

BillsGate schreef op donderdag 23 juli 2015 @ 14:29:
Standby / Apparatuur met accu's
Helemaal eens! Laat adapters niet onnodig in de muur zitten. Let ook op de sluipverbruikers. De subwoofer van mijn surroundset gebruikt bijvoorbeeld in standby rond de 12 Watt (!). Een tijdschakelklok (tientje) of een slimme verdeeldoos die randapparatuur uitschakelt als je tv uit gaat (paar tientjes) zijn slimme investeringen.
Ik weet niet hoe oud je spul is maar als je spul nieuwer dan 2010 hebt zitten de apparaten aan nieuwe regels vast waardoor standby/poweroff mode maximaal 1 watt mag gebruiken(2 watt als ie extra features heeft in standby mode) en in 2013 is dat nog een keer door de helft gegaan. Dit betekend dus als je je televisie na 2013 gekocht hebt scheelt je dat dus 0.5 w(of 0.5 tot 1 euro op jaarbasis?) om hem met een knop uit te zetten, alleen al kijkend naar je uurloon is het hem gewoon niet waard om deze elke dag weer aan en uit te zetten ipv je afstandbediening te gebruiken(stel het kost 10 seconde om hem aan/uit te zetten dit doe je dan 2x per dag, stel dat je dit de helft van het jaar doet: 365 * 0.5 * 20 / 60 / 60 = 1 uur, ik kan me nou niet voorstellen dat jij een uurloon hebt van 1 euro dus is het gewoon de moeite niet waard).

Door Tweakers user onok, maandag 27 juli 2015 12:02

Sorry, hoor, maar dit zijn echt allemaal weer tips van niks. AL deze tips leveren in op comfort.
Dat is net zoiets als "minder drinken" opgeven als anti-kater tip.

Mijn stroombesparende tips:
Zonnepanelen op dak leggen. Geen stroombesparing nodig.

Ik heb echt een hekel aan onnodig besparen. Laten we er gewoon voor zorgen dat er genoeg opgewekt wordt, dan hoef je ook niet zo onzinnig te gaan zitten besparen!

Door Tweakers user PcDealer, dinsdag 28 juli 2015 11:31

Minder verbruik = minder investeren in panelen = minder kosten = kortere tvt.
Of je doet het goed en legt er genoeg op dat je het hele jaar rond genoeg opwekt voor je huidige verbruik met accu's zodat je van het net afgesloten kan worden.

Door Tweakers user HereIsTom, woensdag 29 juli 2015 23:49

LinuZZ schreef op vrijdag 24 juli 2015 @ 08:43:
[...]

Binnen een paar jaar... hoe lang gaat een cv ketel gemiddeld mee? en hoe besparend is het dan werkelijk? want over een jaar of 5 gaan ze toch weer voor je uitrekenen hoe snel je de nieuwe wel niet terugverdiend hebt... en hoe goed het wel niet is voor het milieu, ja en die oude vervroegd weggooien dan, hoe goed is dat voor het milieu? maargoed, ik ga het nog een keer bekijken en uitrekenen, toch iets bereikt :D
Tja als je een HR CV ketel hebt die nog geen 10 jaar oud is, dan heeft het meestal geen zin om al te vervangen als hij het verder nog goed doet.
Bij mij is de besparing op gas zo'n 50% t.o.v. de oude ketel en heb ik 'm dus in zo'n 3 jaar al terugverdient! :)

Door Energie vergelijker, donderdag 30 juli 2015 15:34

Als je de kachel aan hebt staan, kan je best de thermostaat uit zetten een uur voordat je naar bed gaat. Het blijft echt warm genoeg in huis.

Vind je het in huis te koud terwijl je op de bank zit? Gebruik een deken! Dit houd je lekker (warmer) dan de kachel of en trui.

Door Overstappen, dinsdag 25 augustus 2015 13:54

Doe 's nachts kaarsjes aan, het creŽert een mooiere sfeer en je hoeft je lampjes niet aan te zetten

Door Topper, donderdag 17 september 2015 13:41

onok schreef op maandag 27 juli 2015 @ 12:02:
Sorry, hoor, maar dit zijn echt allemaal weer tips van niks. AL deze tips leveren in op comfort.
Dat is net zoiets als "minder drinken" opgeven als anti-kater tip.

Mijn stroombesparende tips:
Zonnepanelen op dak leggen. Geen stroombesparing nodig.

Ik heb echt een hekel aan onnodig besparen. Laten we er gewoon voor zorgen dat er genoeg opgewekt wordt, dan hoef je ook niet zo onzinnig te gaan zitten besparen!
Dus dat ! Gewoon zonnepanelen gebruiken hoef je niks te besparen en doe je nog eens een bijdrage

Reageren is niet meer mogelijk