Naturalisatieceremoniepoppenkast

Door yousql op zaterdag 4 april 2015 11:23 - Reacties (15)
Categorie: Maatschapij, Views: 2.950

Naturalisatieceremoniepoppenkast helaas past het niet in wordfeud, anders had in per definitie al gewonnen.

Opeens wordt je verliefd, op iemand die op dat moment officieel nog geen Nederlands nationaliteit heeft. Nee niet zo'n vakantie liefde, gewoon iemand die al bijna 5 jaar in Nederland woont. En ook goed Nederlands spreekt.

Eerst wordt er van alles gedaan door immigratie ambtenaren om je geen Nederlander te laten worden. Je stuurt alle documenten op. Vervolgens hoor je bijna een half jaar niks meer. Vervolgens krijg je een brief waarin staat, dat de geboorteakte van het ziekenhuis. In het geboorte land, niet 100% rechtsgeldig is. En of je even binnen een week nieuwe papieren op kan sturen. Anders wordt je geen Nederlander. Ja binnen een week, en dat na een half jaar wachten WTF. Op zo'n moment zou je toch eigenlijk bijna geeneens meer Nederlander willen worden?

Uiteindelijk is het toch op tijd gelukt om de juiste papieren te vinden en op te sturen. Vervolgens na een week of 2 een brief ontvangen dat de aanvraag naar Willy verzonden is. En een paar weken later hebben we de brief binnen gekregen, met daarin de uitnodiging om naar het gemeente

Eenmaal aangekomen in het prachtige gemeentehuis. Was het er gezellig druk, iedereen had vrienden en of familie mee en sprak hun eigen taal. Ze hebben toch allemaal een inburgerings-cursus moeten doen en Nederlands moeten leren? dacht ik..

Toen begon de Naturalisatieceremoniepoppenkast, de burgemeester was er zelf niet. Waarom niet was mij niet duidelijk. Maar die kon helaas niet komen. Er was wel een invalster. Ze sprak op een manier zo als de meeste mensen met kleuters praten. Duidelijk zonder woorden die ook maar een beetje moeilijk zijn, op een vrij kinderachtige toon, of dat die persoon waar je tegen praat zwak begaafd is.

Ze vertelde hoe blij ze wel niet was, dat ze weer een aantal mensen de Nederlandse nationaliteit mag geven. Eerst een zooi ambtenaren die er van alles aan doet om je geen Nederlander te laten worden, en dan zo'n ambtenaar die gaat zeggen dat ze zo blij is dat ze je Nederlander mag laten worden. dan denk ik: mens doe toch niet zo sarcastisch zeg gewoon eerlijk dat je het liever niet doet maar dat het moet.

Als je dan aan de beurt bent kan je kiezen tussen de tekst ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ en ‘Dat verklaar en beloof ik’. Als we zo veel waarde hechten aan multiculturele dingen, waarom heb je deze tekst dan niet voor andere goden?

Ongeveer de helft kon ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ of ‘Dat verklaar en beloof ik’ niet zo goed uitspreken. (zoek maar op youtube naar Naturalisatieceremonie). Wat officieel nog een laatste verplichting is om Nederlander te worden. Dan zou je toch eigenlijk als ambtenaar nog het lef moeten hebben om ze geen Nederlander te laten worden, maar dat hebben ze niet.

Aan het eind van de poppenkast krijg je een papiertje waarmee je een Nederlands paspoort kan aanvragen, dan ben je dus eigenlijk Nederlander zonder geldig identiteitsbewijs.

Volgende: Primitief energie besparen 07-'15 Primitief energie besparen
Volgende: CMS de ondergang van het webdesign 03-'15 CMS de ondergang van het webdesign

Reacties


Door Tweakers user GrooV, zaterdag 4 april 2015 11:30

Graag of niet, dan wordt ze toch geen Nederlander als het allemaal te veel moeite is. |:(

Door Tweakers user migchiell, zaterdag 4 april 2015 11:49

Als je het moeten opsturen van papieren al ervaart als enorme tegenwerking dan gaat ze nog lachen hier in bureaucratisch Nederland. Welkom!

Door Tweakers user unglaublich, zaterdag 4 april 2015 11:49

Wat dacht je dan? Dat er twee mensen op het immigratie beleid zitten en dat dat een kwestie is van een vinkje in de administratie software van het rijk? En wat betreft het multicul ben je ook vooral aan het zoeken naar problemen. "Dat verklaar en beloof ik" is ingevoerd na acceptatie van het feit dat niet iedereen christelijk is. Je partner is binnen een halfjaar Nederlander geworden zonder problemen, ik zou blij zijn. Het duurt bij mij al langer voor ze m'n inkomensbelasting hebben vastgesteld.

Door Tweakers user yousql, zaterdag 4 april 2015 11:59

GrooV schreef op zaterdag 04 april 2015 @ 11:30:
Graag of niet, dan wordt ze toch geen Nederlander als het allemaal te veel moeite is. |:(
migchiell schreef op zaterdag 04 april 2015 @ 11:49:
Als je het moeten opsturen van papieren al ervaart als enorme tegenwerking dan gaat ze nog lachen hier in bureaucratisch Nederland. Welkom!
In het ergste geval mag je per direct vrij nemen. Naar de andere kant van de wereld vliegen. De papieren bij de overheid daar aanvragen. Een hotel nemen, hopen dat je de papieren op tijd hebt, om vervolgend weer naar Nederland te vliegen om het op te sturen.

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 4 april 2015 12:01

geen hongerstaking, vluchten die halverwege omkeren omdat je toch mag blijven na publiek protest geen ambenetaren die je dat papiertje wel willen geven als je eerst even lief voor ze bent, ach kom.... ze heeft het makkelijk genoeg gehad... probeer maar eens een studie-visum te krijgen in het buitenland... dat is aanzienlijk moeilijker.

Door Tweakers user BeefHazard, zaterdag 4 april 2015 12:09

Opeens wordt je verliefd, op iemand die op dat moment officieel nog geen Nederlands nationaliteit heeft.
Met 2 fouten in 1 zin haakte ik af. Ik lees wel weer als je je tekst eens kritisch bekijkt.

Door Tweakers user MrJayMan, zaterdag 4 april 2015 12:16

de papiermolen bijna voorbij, nog even volhouden ;) en cheers!

Door Tweakers user yousql, zaterdag 4 april 2015 12:21

BeefHazard schreef op zaterdag 04 april 2015 @ 12:09:
[...]


Met 2 fouten in 1 zin haakte ik af. Ik lees wel weer als je je tekst eens kritisch bekijkt.
Ik ben mij er van bewust dat mijn grammatica niet optimaal is.

Door Tweakers user sypie, zaterdag 4 april 2015 13:12

Mijn vrouw wil helemaal geen Nederlandse worden. Het voordeel ten opzichte van Braziliaanse blijven is zo ontzettend klein dat het de moeite van de papierwinkel niet waard is. Kom nou niet aan met het gegeven dat ze dan mag stemmen, want zeg nou zelf, dat zet ook geen zoden aan de dijk.

Zij heeft nog steeds een MVV (machtiging voorlopig verblijf) voor 5 jaar. Ze is daar tevreden mee. Verdient haar geld hier op een prima manier, redt zichzelf en spreekt (volgens ingewijden) beter Nederlands dan ik. (met mijn Friese accent...)

Door Tweakers user Dreeke fixed, zaterdag 4 april 2015 13:14

BeefHazard schreef op zaterdag 04 april 2015 @ 12:09:
[...]


Met 2 fouten in 1 zin haakte ik af. Ik lees wel weer als je je tekst eens kritisch bekijkt.
En jou zin is een prachtige volzin...
Verbeter het dan even, niet iedereen is neerlandicus.

Door Tweakers user BeefHazard, zaterdag 4 april 2015 13:34

Dreeke fixed schreef op zaterdag 04 april 2015 @ 13:14:
[...]


En jou zin is een prachtige volzin...
Verbeter het dan even, niet iedereen is neerlandicus.
jouw* :)

Door Tweakers user Ample Energy, zaterdag 4 april 2015 14:33

"Op zo'n moment zou je toch eigenlijk bijna geeneens meer Nederlander willen worden?"

Ik snap inderdaad niet waarom iemand Nederlander zou willen worden. Welkom in het land van bureaucratie en extreem egoÔsme. Uiteraard hoop ik dat jullie gelukkig zijn/worden, maar waarom Nederland bovenaan het lijstje kwam te staan zal ik niet begrijpen :P

Door Tweakers user Part, zaterdag 4 april 2015 20:10

Die poppenkast hebben we ook al eens moeten doorlopen. Ik kon toen ook nog een ongeveer 1000 euro aftikken voor het paspoort. (en nog veel meer voor de rest van de procedure) Gelukkig is dat onder Europese druk aanzienlijk minder geworden.

De meeste Nederlanders hebben ook totaal geen weet wat voor onzin je allemaal moet doorlopen of aanhoren van de IND.

Over het afhaken bij een taalfoutje pfffff triest.

Door Mart, zondag 5 april 2015 09:49

Ik heb het ook eens bekeken voor mijn Poolse echtgenote of het de moeite waard is, daar het voor reizen naar sommige landen handiger is Nederlander te zijn dan afkomstig uit Oost-Europa. Conclusie, prachtige financiŽle barriŤre voor iets waar je als EU-burger nauwelijks iets mee wint. Ik weet echt betere zaken om ruim anderhalf duizend euro aan uit te geven.

En het beschreven ritueeltje, tja, wie dat verzonnen heeft...

Door Tweakers user Qwerty-273, dinsdag 7 april 2015 12:09

Mart schreef op zondag 05 april 2015 @ 09:49:
Ik heb het ook eens bekeken voor mijn Poolse echtgenote of het de moeite waard is...
Mwa, ze is dan al een inwoner van de EU dus dat levert daar niets op (behalve dat je als NL'er kan voordoen om vooroordelen over Polen te vermijden, maar dan werkt haar naam nog tegen - als zij die niet van jouw heeft aangenomen met het huwelijk). Ze heeft wel weer voordeel als jullie wat oosterlijker gaan. En met een NL paspoort kom je automatisch ook op een wat kritischer punt te staan bij de douane over drugsbezit etc. Maar het scheelt wel als je naar de US wilt, NL doet mee met het visa waiver program en PL niet - daar mag je nog lekker een visum aanvragen (wat je wel weer meer rechten geeft dan via het vwp...).

Reageren is niet meer mogelijk